Hurda köpük ülkemizde ve dünyada sıklıkla tüketilen kullanım alanı oldukça geniş malzemelerden bir tanesidir. Hurda köpük yaygın bir şekilde kullanılan bir malzeme olduğundan insanların bu ürünün üretimi ve geri dönüşümü ile ilgili merakı artmıştır. Bu yazımızda köpük malzemesinin hurda köpük olana kadarki serüvenini anlatacağız.
Hurda Köpük Olmadan Önceki Süreç
Hurda köpük, kullanılmış köpüğün atık strafor haline gelmesi demektir. Atık strafor son halini alıp geri dönüşüme yollanmadan pek çok süreçten geçer. Bu süreci şu şekilde açıklamak mümkünüdür:
EPS olarak ifade edilen ana malzeme 5 aşamalı bir üretim süreci sonrasında kullanılabilir hale gelmektedir. İşlemlerden ilki pentan gazı olarak ifade edilen bir gaz yardımı ile polistren taneciklerinin şişirilmesidir. Staforda bulunan taneler bu işlemle şişirilir. Şişirildikten sonra soğumaya bırakılan tanecikler soğurken gözenekli bir yapıya bürünür. Bu aşamada gözeneklerden içerisine hava girer ve tanecikler hava dolar. Soğumuş ve şişmiş tanecikler istenen şekle sokulmak için bir kalıba dökülür. Kalıp içerisindeki taneciklerin buhar yardımı ile şekil alması ve birbirine yapışması sağlanır. Kalıbın şeklini alan stafor kullanım alanına uygun olacak şekilde tel veya başka bir gereç yardımı ile daha küçük boyutlarda şekillere sokulur. Şekillendirme işlemi olarak bilinen bu süreçten sonra kullanıma sevk edilecek köpük streç ve folyolama işlemi ile kullanıma hazır hale getirilir.
Hurda Köpük Kullanımı ve Geri Dönüşümü
Üretim aşamasından sonra insanların kullanımına sunulan strafor, atık strafor halini alacağı döneme kadar oldukça kullanışlı bir malzeme olarak var olur. Başta inşaat olmak üzere gıda, ambalaj gibi alanlarda yoğun bir şekilde kullanılan köpük, kullanım ömrünü tamamladıktan sonra hurda köpük adını alır. Hurda köpük haline gelen strafor, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre toplatılır ve geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Hurda köpük geri dönüşümünün temel motivasyonu petrolden üretilen bir malzemenin doğaya zarar vermesini engellemektir. Doğaya zarar vermesi oldukça yüksek bir ihtimal olan hurda straforu toplayıp işleyen İpek Geri Dönüşüm, sadece doğayı korumamakta ülkemizin ekonomik değerlerinin daha verimli kullanılabilmesi için de yoğun mesai harcamaktadır. Daha sağlıklı bir doğa için çabalayan İpek Geri Dönüşüm, teknolojiye ayak uyduran yapısı ile sağlıklı ve kaliteli geri dönüşümü desteklemektedir.