Hurda Köpük Geri Dönüşümü ile Daha Temiz Bir Çevre
Hurda köpük olarak ifade edilen strafor malzemesi insanlar tarafından pek çok sektörde kullanılan ve atık haline dönüşen strafor veya köpüğe verilen isimdir. Hurda köpük haline gelen straforun doğası gereği kullanılamaz hale gelmesi insanları bu malzemeyi çöpe atmasına veya doğaya bırakmasına yol açar. Ancak hammaddesi petrol olan atık straforun bilinçsizce çöpe veya doğaya atılması insanlar ve diğer canlılar için ciddi riskler taşımaktadır. Henüz hurda köpük formuna girmemiş yeni strafor ne kadar kullanışlı ise atık köpük de o kadar kullanışlıdır. Fakat kullanışlı olmasının bir ön şartı vardır. Bu da geri dönüşümdür.
Geri dönüşüm, son yıllarda insanların bilinçsizce doğayı kirletmesine engel olmak üzere başlatılmış bir proje olarak kabul edilebilir. Geri dönüşümün temel amacı kaynakların optimum kullanımı sayesinde insanların daha temiz bir doğa ve sürdürülebilir bir yaşam elde etmesidir. Bu amaç gerçekleştirilmeye çalışılırken özellikle hurda köpük gibi doğaya salındığında olumsuz sonuçlar doğurabilecek maddelerin tekrar kullanılabilmesi için işlenmesi sağlanır. Çeşitli işlemlerden geçirilen atık köpük tekrar eski formuna getirilerek pek çok sektörde kullanılabilecek hale gelir. Ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da desteklenen hurda köpük geri dönüşümü pek çok işletme tarafından önemsenerek bir girişime dönüştürülmüştür. Peki, geri dönüşüm süreci nasıl işliyor? Buyurun beraber inceleyelim!
Hurda Köpük Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Atık köpük, ülkemizde geri dönüşüm faaliyetini üstlenen İpek Geri Dönüşüm gibi pek çok girişim tarafından belirli istasyonlardan toplanır. Bazı yerel kuruluşların desteği ile hurda köpük kutuları bu işleme yardımcı olur. Hurda strafor toplandıktan sonra geri dönüşüm merkezinde gerekli işlemlere tabi tutulur. Geri dönüşüm işlemleri gerçekleştirildikten sonra Expanded Polisteren ya da EPS adı ile yepyeni bir malzeme elde edilmiş olur. Bu malzeme başta ısı yalıtım olmak üzere pek çok sektörde kullanıma sunularak hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanmış olur. Hurda köpük geri dönüşümü verimlilik ve ekonomik kalkınmanın sacayaklarından bir tanesi olarak kabul edilir. Bu nedenle geri dönüşüm faaliyeti konusunda halkın bilinçlenmesi geri dönüşüm işleminin gerçekleştirilmesi kadar önemli bir konudur.