ATIK STRAFOR
Sert köpük petrolden elde edilen termoplastik yalıtım malzemesine atık strafor denmektedir. Malzemenin %98'i havadır. Bu nedenle çok hafif bir malzemedir. Petrol ham maddesinden oluşmaktadır. Strafor normal ve alev yürümeyen olmak üzere iki tip olarak üretilmektedir. Alev yürümeyen B1 sınıfı hammaddeden üretilmektedir. Atık Strafor 'un parlama noktası 360-370 C° olup; kendiliğinden yanabilmesi için ortam sıcaklığının 490 C° ulaşması gerekir. Strafor, sonsuz ömürlü bir malzeme olarak üretilmektedir. Malzemenin kullanılmış hali de hurda strafor olarak adlandırılmaktadır. Strafor hayatın hemen her alanında karşılaşabilecek ve kullanım alanı oldukça geniş bir maddedir.
Eskimiş kullanılmayan ve yıpranmış straforlar, atık köpük ya da hurda köpük olarak geçmektedir. Hurda köpük ya da atık köpük olarak bilinen beyaz strafor belirli aşamalardan geçtikten sonra EPS (Expanded Polistiren) diye adlandırdığımız hale gelmektedir.
Strafor Nerelerde Kullanılır?
- Eğimli ve teras çatıların ısı yalıtımında
- Dilatasyon derzlerinde
- Tavanların ısı yalıtımında
- Yerden ısıtma döşemelerde
- Ambalaj sanayisinde
- Prefabrik binalarda kompozit levha üretiminde ısı yalıtımı için
- Granül olarak hafif beton ve yalıtım sıvası üretiminde
- Çatı kaplamalarının (ondüline, corrubit vb) şeklinde uygun kesilerek çatıların ısı yalıtımında
- Bodrum duvarlarının toprağa bitişik dış duvarlarında su yalıtımını korumak için
- Geleneksel asmolen malzemelerin yerine dolgu malzemesi olarak
- Dekorasyon malzemesi olarak, söve, kat silmesi, payanda vs.
- Kara yollarında gevşek zeminlerde dolgu malzemesi olarak.
- Yüzer marina (pantoon) yapımında
- Duvarların ısı yalıtımında
- Çıkmaların (Konsol) ısı yalıtımında
- Boruların yalıtımında
Straforun oldukça yaygın kullanımı atık strafor olarak tabir edilen malzemenin geri dönüştürülmesini gerekli ve önemli kılmıştır.
İpek Geri Dönüşüm, Atık Strafor ile Hizmetinizde
İpek Geri Dönüşüm ile atık strafor, atık köpük, hurda strafor, hurda köpük malzemelerinizin geri dönüşümünü yapmaktadır. İpek Geri Dönüşüm, sadece doğayı korumamakta ülke ekonomik değerlerinin daha verimli kullanılabilmesi için de yoğun mesai harcamaktadır. Daha sağlıklı bir doğa için çabalayarak teknolojiye ayak uyduran yapısı ile sağlıklı ve kaliteli geri dönüşüm yapılmasını desteklemektedir.